12-18 MAYIS HEMŞİRELİK HAFTASI -KÜRESEL SAĞLIĞI GÜVENCE ALTINA ALMAK İÇİN HEMŞİRELİĞE YATIRIM YAPIN HAKLARINA SAYGI GÖSTERİN

Hemşirelik mesleği, toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan sevgisiyle, özveri, sabır ve hoşgörü kavramlarını içinde barındıran çok yönlü bir profesyonel bir meslektir. Modern bilgi ve donanıma sahip hemşireler; bireyin, ailenin ve toplumun mevcut ve olası sağlık sorunlarına bağlı fizyolojik ve psikososyal gereksinimlerini bütüncül ve hümanistik bir yaklaşım doğrultusunda ele almaktadır. Günümüzde hemşireler, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin “Herkes için Sağlık” ilkesini benimseyen, birey, aile ve topluma sağlık hizmeti sunmada ekibin en etkin rol oynayan üyesi olma konumundadır.

Dünyada ve ülkemizde hemşireliğin sağlık bakım sistemi içerisinde önemli rol oynadığı artık tartışmasız kabul edilen bir gerçekliktir. Bu doğrultuda hemşirelik mesleğinin; bireyin sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde, hasta olduğunda iyileştirilmesinde vazgeçilmez önemli bir yeri vardır ve olmaya da devam edecektir. Hemşireler, insanların yaşadıkları evden işyerlerine, okullardan hastanelere kadar sağlık hizmetinin sunulduğu tüm alanlarda, anne karnından ölüme kadar sağlıklı/hasta bireylere, ailelere ve gruplara, yedi gün 24 saat 365 gün hizmet sunmaktadırlar. Kısacası hemşireler sadece sağlık kurumlarında değil, insan yaşamına dokunduğu ve hayata değer kattığı her yerdedir.

Ülkemizde modern anlamda hemşirelik mesleği, Safiye Hüseyin Elbi öncülüğünde 1900’lü yılların başından itibaren yapılmaya başlanmış olup, günümüzde bütün dünyada hemşirelik denince herkesin aklına modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale gelmektedir. Dünyada 1954, ülkemizde de 1964 yılından bu yana modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florence Nightingale’ in doğum günü olan 12 Mayıs Hemşireler Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Florence Nightingale‘in 200’üncü doğum yılı olan 2020 yılı ‘Hemşirelik ve Ebelik Yılı’ olarak ilan edilmiştir. Covid-19 salgını, tüm dünyayı eğitim, sağlık, ekonomi ve kültür gibi pek çok farklı ve küresel boyutta etkilemiştir. Salgın sürecinde bütün sektörlerin yükünde artış olmakla birlikte en büyük yük sağlık sektörünün üzerine düşmüştür. Bununla birlikte dünyanın pek çok ülkesinde pandemi sürecinde hemşirelerin görünürlüğü hiç olmadığı kadar artmış ve hemşirelerin sağlık hizmetlerinin omurgası olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca Covid-19 salgınında, tüm dünyada hemşirelik mesleğinin ne kadar vazgeçilmez olduğu, iyi eğitim almış, nitelikli ve deneyimli hemşirelere ihtiyaç duyulduğu; profesyonel hemşireler olmadan, ülkelerin salgınlara karşı savaşı kazanamayacağı ve ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hemşireler olmadan ulaşamayacağı anlaşılmıştır.

Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN), her yıl Florence Nightingale'in doğum yıldönümü olan 12 Mayıs'ta düzenlenen Uluslararası Hemşireler Günü kutlamalarına öncülük etmektedir. Konsey, 2022 Uluslararası Hemşireler Günü için belirlediği, dünya çapında sağlık sistemlerini güçlendirmek için hemşirelik mesleğini koruma, destekleme ve mesleğe yatırım yapma ihtiyacına odaklandığı yeni temasını duyurmuştur: “Hemşireler: Öncü Bir Ses – Küresel Sağlığı Güvence Altına Almak İçin Hemşireliğe Yatırım Yapın ve Haklara Saygı Gösterin”.

Konsey ayrıca, hemşirelerin her gün yaptıkları inanılmaz yenileşimci çalışmaları sergilemek için dünyanın dört bir yanındaki hemşireler tarafından sunulan vaka çalışması serisini başlattı.  Yıl boyunca web sitesinde sunulan bu hikayeler, hemşirelerin pandemi boyunca COVID-19 hastalarına ve diğer koşullardan etkilenen bireylere verdiği bakım hizmetlerini içermekteydi. Doğumdan ölüme, bulaşıcı olmayan hastalıklardan enfeksiyon hastalıklarına, akıl sağlığından kronik durumlara, hastanelerde, topluluklarda ve evlerde hemşireler herkes için erişilebilir, uygun maliyetli, birey merkezli, bütüncül bakım sağlamaktadır.

COVID-19, dünyadaki sağlık sistemlerine yapılan yetersiz yatırımın neden olduğu zayıflıkları ortaya çıkarmıştır. 2022 Uluslararası Hemşireler Günü teması, bugünün ve yarının sağlık sistemlerini, birey ve toplulukların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dönüştürmek için hemşireliğe yatırım yapma, esnek, yüksek nitelikli bir hemşirelik işgücü oluşturma ve hemşire haklarını koruma ihtiyacını ifade etmektedir.

Tüm  Hemşirelerimizin Hemşireler Günü ve Haftasını  Kutluyor Sağlık İçin Öncü Bir Ses Olan Tüm Hemşirelerimize çalışmalarında kolaylıklar diliyoruz.
İL SAĞLIK.jpg