26 EKİM HASTA HAKLARI GÜNÜ
02 Kasım 2022

Hasta hakları; hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan sorunların çözümü, sağlık çalışanlarının hastaya ve hastanın sağlık çalışanlarına karşı görev ve sorumlulukları bilmesi, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklardır.

Sağlıklı olma hakkı kişinin yaşamında sağlığının korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesine vurgu yaparken; hasta hakkı, kişinin sağlıklı olma durumunu yitirdiğinde, yani hasta olması "özel" durumunda bireysel haklarının gözetildiği, yeterli ve kaliteli tıbbi bakım alarak yeniden sağlığını kazanmasına işaret eder. Hasta hakları ilk kez 1981 yılında Lizbon’da yapılan 34. Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda yayımlanan Lizbon Bildirgesi ile benimsenmiştir. Daha sonra 47. Dünya Tabipler Birliği Kurultayında (Bali, Eylül 1995) değişikliğe uğramış, 171. Konsey Oturumunda (Şili, Ekim 2005) gözden geçirilip düzeltilmiştir. Ulusal düzeydeki yasal düzenleme Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi gibi mevzuatlarda yer almaktadır. Ülkemizde, 1998 yılında 26 Ekim günü “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, Bakanlığımız “Sağlıkta Özel Günler Takvimi”ne de 26 Ekim günü Hasta Hakları Günü olarak eklenmiştir.

Hasta Hakları

a)Hizmetten Genel Olarak Faydalanma

b)Bilgilendirilme ve bilgi isteme,

c)Sağlık kuruluşunu  ve Personelini Seçme ve Değiştirme,

d)Mahremiyet

e)Tedaviyi Reddetme,Durdurma ve Rıza,

f) Güvenli Ortamda Sağlık Hizmeti Alma

g)Dini Vecibelerini Yerine Getirebilme,

h)Ziyaretçi Ve Refakatçi Bulundurma,

i)İnsani Değerlere Saygı Gösterilmesi,

J)Müracaat, Şikayet Ve Dava Açma Hakkı.

Hastanemizde 26.10.2021 tarihinde, hasta hakları günü olması nedeniyle stant hazırlanmıştır. Stant da Hasta Hakları Günü ile ilgili çeşitli afişler asılmış, hastaları bilgilendirmek adına hasta hakları broşürü masa üzerine yerleştirilerek Hasta Hakları Birim Sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Makbule YILDIRIM tarafından hastalar bilgilendirilmiştir. Gün içerisinde hastanemize ayaktan başvuran hastalara özel olarak hazırlanmış bitki çayı ve sağlıklı atıştırmalık ikram edilerek hastaların ‘‘Hasta Hakları’’ Günü kutlanmıştır.

Aynı gün Hastanemiz Başhekimi Op.Dr. Celalettin AKYOL, Başhekim Yardımcısı Uzm.Dr. Oğuzhan BODUR, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Müge YILDIZ, Mali ve İşler Müdürü Nezir MAVİ ve Hasta Hakları Birim Sorumlusu Makbule YILDIRIM tarafından yataklı servislere hasta ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Hastalara hazırlanmış atıştırmalıklar ikram edilmiştir. Hastaların genel durumları hakkında bilgi alınıp, hasta hakları ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır.